Natura 2000 jogszabályi háttér, rendelet

Az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről szóló 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet szabályozza a Natura 2000 területekre vonatkozó szabályokat. A rendelet többek között szabályozza a Natura 2000 területek lehatárolásának és fenntartásának célját, meghatározza a közösségi jelentőségű madárfajokat, állatfajokat, növényfajokat és élőhelytípusokat, felsorolja a magyarországi különleges madárvédelmi területeket és a kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek jelölt területeket, valamint a jóváhagyott különleges és kiemelt természetmegőrzési területeket. Meghatározza a hatásbecslési dokumentáció tartalmi követelményeit és a Natura 2000 területet érintő hatások megállapításának szempontjait.

 

Natura 2000 hatásbecslési dokumentáció

Amennyiben a tervezett tevékenység, beruházás hatásterülete Natura 2000 területet érint és arra jelentős hatása lehet, akkor el kell készíttetni a Natura 2000 hatásbecslési dokumentációt. A hatásbecslési dokumentáció tartalmi követelményeit az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről szóló 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet 14. mellékelte határozza meg. A Natura 2000 hatásbecslés készítése során a Natura 2000 terület jelöléséül szolgáló közösségi jelentőségű fajokra és élőhelyekre, valamint azok természetvédelmi helyzetére gyakorolt hatások becslését szükséges elvégezni. A Natura 2000 hatásbecslési dokumentáció önálló dokumentáció, nem része a környezetvédelmi engedélykérelmi dokumentációknak. Az engedélykérelmi dokumentációk (előzetes vizsgálati dokumentáció, környezeti hatástanulmány, egységes környezethasználati engedély kérelem) készítése során bebizonyosodik, hogy a tervezett tevékenység hatása jelentős a Natura 2000 területre, akkor az adott környezetvédelmi engedélyezési eljárásban szükséges elkészíteni és értékelni a Natura hatásbecslési dokumentációt.

 

Natura 2000 hatásbecslési eljárás

A Natura 2000 hatásbecslési dokumentációt a beruházó készítteti el a jogszabályban meghatározott tartalmi követelményeknek megfelelően. A hatásbecslési dokumentáció értékelését, elemzését minden esetben a természetvédelmi hatóság végzi, amely során a tevékenység természetvédelmi hatásait értékeli, a tevékenység engedélyezhetőségét vagy az engedélyezés feltételeinek a kialakítását vizsgálja. A tevékenység akkor engedélyezhető, ha a terület kijelölése alapjául szolgáló fajok és élőhelytípusok természetvédelmi helyzetére kedvezőtlen hatással nem jár, továbbá nem ellentétes a kijelölés céljával.

 

Natura 2000 területek, jelölőfajok

A különleges madárvédelmi területeket a rendelet 5. melléklete, a kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek jelölt területeket a rendelet 7. melléklete, a jóváhagyott különleges természetmegőrzési területeket a rendelet 11. melléklete, míg a jóváhagyott kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területeket a rendelet 12. melléklete sorolja fel. Natura 2000 terület kezelésére vonatkozó javaslatokat, valamint ezek megvalósításának lehetséges eszközeit tartalmazza a Natura 2000 fenntartási terv, amelyet a kedvező természetvédelmi helyzet megőrzése, fenntartása és helyreállítása érdekében szükséges elkészíteni.
A közösségi jelentőségű fajokat (jelölőfajokat) a rendelet 1., 2. és 3. melléklete határozza meg, míg a kiemelt közösségi jelentőségű élőhelytípusokat a rendelet 4. melléklete sorolja fel.

 

KHV/Natura 2000 nyilatkozat

Az Európai Uniós forrásból megvalósult beruházások esetében a kedvezményezetnek jelentéstételi kötelezettsége alapján el kell készítenie egy KHV/Natura 2000 nyilatkozatot. A nyilatkozatban értékelni kell a megvalósult beruházások környezeti hatásait és a Natura 2000 területek érintettségét. A KHV/Natura 2000 nyilatkozat elkészítését rövid határidővel tudjuk vállalni.

 

Vállaljuk Natura 2000 hatásbecslési dokumentáció és fenntartási terv elkészítését, hatásbecslés végzését. A Natura 2000 hatásbecslési dokumentáció kapcsán felmerült kérdéseivel és megrendeléssel kapcsolatban keresse szakértőnket.

 

Vissza az Egyéb információk oldalra

Segítségre van szüksége?
Elakadt a környezetvédelmi jogszabályok értelmezésében.
Mi napi szinten alkalmazzuk az Önnek új jogszabályokat.
Kérem vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy segíteni tudjunk!
Hatósági ellenőrzés várható?
Környezetvédelmi jogszabály gyakran változnak,
amelyeknek folyamatosan meg kell felelni a hatósági bírság elkerülésé érdekében.
Vállaljuk jogszabályi megfelelőség felmérését és a szükséges feladatok elvégzését.
Kérem kérje támogatásunkat!
Fejlesztene?
A fejlesztéshez már környezetvédelmi tervfejezet elkészítése is szükséges.
Kevés információval rendelkezik a kötelezettségről?
Mi tudunk Önnek segíteni Önnek!
Új tevékenységbe kezd?
Az új tevékenységhez szükséges környezetvédelmi előírások megismerése
rendkívül fontos a körültekintő tervezéshez.
Kérem kérje támogatásunkat!
Környezetvédelmi felülvizsgálat?
Hatósági kötelezésre, jelentős fejlesztéskor vagy 5 évente
el kell végezni a környezetvédelmi felülvizsgálat.
A felülvizsgálatok elvégzésében széles referenciával rendelkezünk, Önnek is tudunk segíteni!
Kérem kérje támogatásunkat!
Natura 2000 terület?
Most tudta meg, hogy fejlesztendő terület Natura 2000-es terület?
Az ilyen területen Natura 2000 hatásbecslési dokumentáció
elkészítése után kezdhető meg a tevékenység.
Kérem kérje támogatásunkat!
Nehéz környezetvédelmi feladatok?
Gondot okoznak a napi környezetvédelmi feladatok ellátása?
Segíthetünk benne? Mi napi szinten foglalkozunk a környezetvédelmi feladatokkal.
Kérem kérje támogatásunkat!